ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ # 31 Δελτίο Τύπου

Το 31ο τεύχος του περιοδικού ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ που εκδίδεται από το ΚΕΘΕΑ, πραγματεύεται θέματα τα οποία αφορούν σημαντικές πτυχές της διερεύνησης των παραγόντων, των επιπτώσεων αλλά και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Το πρώτο άρθρο που φιλοξενείται, παρουσιάζει τον υποτιμημένο ρόλο της εκπαίδευσης στη θεραπεία και την πρόληψη της υποτροπής. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι η διερεύνηση της σημασίας της οργανωμένης μάθησης για τα απεξαρτημένα άτομα, ως μέσο αλλαγής και εξέλιξης. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, πραγματοποιήθηκε ποιοτική μελέτη που κατέγραψε τις εμπειρίες μέσα από συνεντεύξεις σε άτομα υπό απεξάρτηση και απεξαρτημένα τα οποία είχαν απευθυνθεί για θεραπεία στο 18 ΆΝΩ.

Παρουσιάζεται επίσης μια μελέτη που αφορά ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα, την κακοποίηση των γυναικών και το συσχετισμό της με την εξάρτηση. Η μελέτη βασίζεται στη χρήση αρχειακού υλικού από το Συμβουλευτικό Κέντρο Συντάγματος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και περιλαμβάνει περιπτώσεις θυμάτων βίας γένους θηλυκού, θύτες των οποίων έχουν άμεση και έμμεση σχέση με τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.

Ακόμα, παρατίθεται μελέτη η οποία εστιάζει στο σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης και ειδικότερα στις αντιλήψεις των γονέων ανήλικων, εξαρτημένων παραβατών, σχετικά με το εάν η εμπλοκή με το ποινικό σύστημα δικαιοσύνης ανηλίκων μπορεί να αποτελέσει παράγοντα που θα επηρεάσει την απόφαση του έφηβου χρήστη για απεξάρτηση. Η εμπειρική μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης με δομές θεραπευτικών προγραμμάτων καθώς μπορούν συνδυαστικά να επηρεάσουν καθοριστικά την απόφαση του εφήβου να εγκαταλείψει τη χρήση ουσιών.

Τέλος, το συγκεκριμένο τεύχος φιλοξενεί ένα άρθρο το οποίο περιγράφει την εφαρμογή της διδακτικής μεθόδου σε μαθητές γυμνασίου στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν τις εξαρτήσεις. Η παρέμβαση βασίστηκε στη μέθοδο του «Μετασχηματισμού Δυσλειτουργικών Αντιλήψεων», η οποία κρίθηκε αποτελεσματική καθώς βοηθά τους εφήβους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη πάνω σε θέματα τα οποία αφορούν τις εξαρτήσεις και να θωρακιστούν απέναντι στη χρήση ναρκωτικών.

Το περιοδικό ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ εκδίδεται από το 2002 από το ΚΕΘΕΑ, αποτελώντας μια μοναδική στο είδος της ελληνική επιστημονική έκδοση. Περιλαμβάνει μελέτες Ελλήνων επιστημόνων βασισμένες σε πρωτογενή έρευνα και μεταφρασμένα άρθρα ξένων ειδικών, σε συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης βρετανικό περιοδικό Addiction, στόχος του είναι να ανοίξει ένα παράθυρο στις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των εξαρτήσεων.

 

Print Friendly, PDF & Email