ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ # 30 Δελτίο Τύπου

Το 30ο τεύχος του περιοδικού ΕΞΑΡΤΗΣΕΣ που εκδίδεται από το ΚΕΘΕΑ, φιλοξενεί άκρως ενδιαφέροντα θέματα, ορισμένα εκ των οποίων πραγματεύονται ζητήματα που ίσως συζητούνται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ένα από τα θέματα αυτά είναι η έρευνα που πραγματεύεται τη χρήση ουσιών και τις συνθήκες θανάτου στον ελληνικό πληθυσμό, παρουσιάζοντας αποτελέσματα από την εξέταση 5.467 φακέλων αποθανόντων στο διάστημα 2012-2016 εκ των οποίων το 3,25% αφορούσε περιπτώσεις χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών που υπήρξαν θετικές σε τουλάχιστον μια εξαρτησιογόνα ουσία. Τα ευρήματα τις έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης αιφνίδιου θανάτου από τη χρήση ουσιών.

Ακόμα ένα ιδιαίτερο άρθρο που φιλοξενείται στο συγκεκριμένο τεύχος αφορά τη μελέτη της βιογραφίας ατόμων με ισόβια ποινή τα οποία συμμετέχουν σε ένα Θεραπευτικό Πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ εντός σωφρονιστικού ιδρύματος. Η μελέτη τονίζει την διάσταση μεταξύ νομικού και θεραπευτικού πλαισίου καθώς επίσης και το δικαίωμα στην υγεία και τη θεραπεία για τους εξαρτημένους δράστες.

Παρουσιάζεται επίσης, μια ποιοτική μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μελών Κοινωνικής Επανένταξης του Κέντρου Αποκατάστασης Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» και διερευνά τις σχέσεις γονέων-εξαρτημένων από την περίοδο της εφηβείας μέχρι και την ενηλικίωση, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων ενεργής χρήσης αλλά και θεραπείας με σκοπό να ταυτοποιηθούν τυχόν προβληματικά χαρακτηριστικά επικοινωνίας τα οποία συμβάλουν στην έναρξη και τη συντήρηση της εξάρτησης.

Τέλος, φιλοξενείται ένα επιστημονικό άρθρο, το οποίο αναλύει τους βασικούς παράγοντες και τις αντιλήψεις στη θεραπεία των εξαρτημένων γυναικών από ψυχότροπες ουσίες, με μια ομαδικά εστιασμένη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2017 στο θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η κατανόηση τυχόν παραγόντων και αντιλήψεων των ίδιων των γυναικών που θα ενισχύσουν τόσο την προσπάθεια τους για θεραπεία αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε γενικότερες αλλαγές στο θεραπευτικό μοντέλο για τις γυναίκες.

Το περιοδικό ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ εκδίδεται από το 2002 από το ΚΕΘΕΑ, αποτελώντας μια μοναδική στο είδος της ελληνική επιστημονική έκδοση. Περιλαμβάνει μελέτες Ελλήνων επιστημόνων βασισμένες σε πρωτογενή έρευνα και μεταφρασμένα άρθρα ξένων ειδικών, σε συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης βρετανικό περιοδικό Addiction, στόχος του είναι να ανοίξει ένα παράθυρο στις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των εξαρτήσεων.

Print Friendly, PDF & Email