Αξιολόγηση της σκοπιμότητας μιας παρέμβασης θεραπείας μέσω περιπέτειας σε υπό απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες άτομα

Φώτης Πανγιωτούνης1 & Αγγελική Κουτσούκου2

 

1 PhD, Ψυχολογία του Αθλητισμού, Τομέας Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ,
email: fpanagiotounis@kethea.gr

 2MSc, κοινωνική ερευνήτρια,  Τομέας Έρευνας ΚΕΘΕΑ,
email: koutsoukou@kethea.gr

 

DOI:

 

Περίληψη

Η Θεραπεία μέσω Περιπέτειας (Adventure Therapy) αποτελεί θεραπευτική συμπληρωματική παρέμβαση σε άτομα με ψυχικές διαταραχές  με θετικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχολογική αποκατάσταση και στην επίτευξης των θεραπευτικών στόχων. Η παρούσα μελέτη στοχεύει στην αξιολόγηση της σκοπιμότητας εφαρμογής της Θεραπείας μέσω Περιπέτειας ως συμπληρωματικού εργαλείου στη θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Η παρουσιαζόμενη μέθοδος εφαρμόστηκε από το ΚΕΘΕΑ με τη συμμετοχή 10 θεραπευομένων και 3 θεραπευτών του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ. Η παρέμβαση σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από επιστημονικό προσωπικό του Τομέα Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ και αξιολογήθηκε από ερευνήτρια του Τομέα Έρευνας ΚΕΘΕΑ, με δομημένο ερευνητικό εργαλείο αυτοαναφοράς (ATES) και ανάλυση των μαγνητοφωνημένων δηλώσεων των συμμετεχόντων από όλη τη διάρκεια της 3ήμερης παρέμβασης. Στόχος της παρέμβασης ήταν η επικέντρωση στις ανάγκες των συμμετεχόντων, στη δημιουργία θετικών εμπειριών και στη σύνδεση αυτών των εμπειριών με τους θεραπευτικούς στόχους των συμμετεχόντων, οι οποίοι αφορούσαν κυρίως τη διαχείριση προβλημάτων, τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας της ομάδας. Οι δραστηριότητες της παρέμβασης ήταν δομημένες ως προοδευτική αλληλουχία και επέτρεπαν την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την κλίμακα ATES και τις απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις καταδεικνύουν το θετικό αντίκτυπο της παρέμβασης σε επίπεδο αναστοχασμού πάνω στις εμπειρίες και σύνδεσής τους με ζητήματα που βιώνουν οι συμμετέχοντες στην καθημερινότητά. Παρατηρήθηκε σταδιακή αύξηση της εμπιστοσύνης και του αισθήματος ομαδικότητας, ενώ οι προκλήσεις της παρέμβασης ώθησαν στην ανακάλυψη νέων προσωπικών ορίων και στην επιτυχή διαχείριση δυσκολιών. Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν την αλλαγή που συντελείται σε επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης και ως προς τη βελτίωση της διαχείρισης καθημερινών προκλήσεων, χαρακτηριστικά που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης απεξάρτησης.

 

Λέξεις κλειδιά: διαταραχές χρήσης ουσιών, Θεραπεία μέσω Περιπέτειας, υπαίθριες δραστηριότητες περιπέτειας, ολιστική θεραπευτική προσέγγιση, προσωπική ανάπτυξη, αξιολόγηση σκοπιμότητας

 

Παραπομπή σε APA 7th edition:

Παναγιωτούνης, Φ., & Κουτσούκου, Α. (2024). Αξιολόγηση της σκοπιμότητας μιας παρέμβασης θεραπείας μέσω περιπέτειας σε υπό απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες άτομα. ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ, 42.

 

Print Friendly, PDF & Email