Εκδοτικό Σημείωμα #41

Στο παρόν εκδοτικό σημείωμα, θα επικεντρωθούμε σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα, χρήζουν περαιτέρω έρευνας και αξιολόγησης και έχουν ευρύτατες επιπτώσεις στην υγεία, σωματική και ψυχική, καθώς και την ευζωία των ατόμων. Mεταξύ αυτών το αντιντόπινγκ και η προβληματική χρήση του διαδικτύου, ειδικά στην μετά Covid19 εποχή που διανύουμε, και τις σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων. Αυτά τα θέματα αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την υγεία και την κοινωνία μας και απαιτούν την προσοχή και τη συνεργασία όλων μας.

Η χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό απειλεί την αθλητική ηθική και την υγεία των αθλητών. Η προσπάθεια διατήρησης του αθλητισμού απαλλαγμένου από απάτες είναι απόλυτη προτεραιότητα για τον αθλητικό κόσμο. Ο αγώνας κατά του ντόπινγκ είναι συνεχής και αναπόφευκτα προκαλεί νέες προκλήσεις. Η εμφάνιση νέων, πιο εξελιγμένων μεθόδων ενίσχυσης της απόδοσης και η χρήση του διαδικτύου για την αγορά απαγορευμένων ουσιών, προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Οφείλουμε να επενδύσουμε περισσότερο σε έρευνα και τεχνολογικές καινοτομίες για την ανίχνευση των νέων μορφών εξάρτησης και την προστασία της αθλητικής ηθικής. Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι προσεγγίσεις πρόληψης, η εκπαίδευση και η έρευνα για την ανίχνευση και τον έλεγχο αυτών των ουσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός το αθλητικό ιδεώδες και η άμιλλα αλλά κυρίως η ψυχική υγεία των αθλητών και άλλων.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, με τελευταία εξέλιξη την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, και τα συναφή chatbots, έχουν αναδείξει έναν τομέα που θα μας απασχολήσει αναπόφευκτα προσεχώς. Ωστόσο, είναι απαραίτητο η επιστημονική κοινότητα, να παρακολουθήσει στενά και να ανακαλύψει αυτό το πεδίο και στη συνέχεια να αξιοποιήσει την έρευνα, εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει στη διάθεσή της, ώστε να δράσει προληπτικά προς όφελος της κοινωνίας.

Προς το παρόν, το διαδίκτυο έχει επαναστατήσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε και διασκεδάζουμε. Η προβληματική χρήση του διαδικτύου έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ανησυχία για την ψυχολογική και σωματική ευεξία των ανθρώπων. Έχει προκαλέσει μια νέα μορφή εξάρτησης που επηρεάζει την ψυχολογική και σωματική μας ευζωία. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τα διαδικτυακά παιχνίδια και η σύνδεση με διαδικτυακές κοινότητες, και η κατάχρηση του διαδικτύου για πορνογραφία ή τζόγο είναι μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν και έχουν δημιουργήσει μια νέα συνθήκη στο πεδίο των εθιστικών συμπεριφορών και της εξάρτησης.

Παράλληλα, οι ουσίες, νόμιμες ή παράνομες, διαρκώς εξελίσσονται και αναπόφευκτα επηρεάζουν τον τρόπο που σχεδιάζονται οι θεραπευτικές προσεγγίσεις και κρίνεται η αποτελεσματικότητα τους. Μελέτες που ερευνούν τη συχνότητα εμφάνισης του αλκοόλ στους θανάτους προσφέρουν πληρέστερη εικόνα του ρόλου που διαδραματίζει η ουσία τόσο σε σχέση με την εξάρτηση όσο και τη θνησιμότητα. Η έρευνα σε όλα αυτά τα πεδία είναι σε εξέλιξη, και η αναγνώριση του προβλήματος και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής ευημερίας είναι απαραίτητες. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, να παρέχουμε εκπαίδευση και να αναπτύξουμε υποστηρικτικά μέτρα για τη διαχείριση αυτών των εξαρτήσεων. Η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ επιστημονικών κοινοτήτων, πολιτικών φορέων, επαγγελματιών υγείας και κοινού για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι μεγάλη. Μόνο μέσω συνεργασίας και δράσης μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η υγεία και η ευζωία είναι προτεραιότητα για όλους.

Καλή ανάγνωση!

 

Ρέμος Αρμάος

Αναπληρωτής Διευθυντής Έκδοσης