Εκδοτικό Σημείωμα #7

Στις 10 με 14 Μαΐου φέτος το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) θα φιλοξενήσει στο Ηράκλειο της Κρήτης το δέκατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Εξάρτηση και την Πολιτική για τα Ναρκωτικά. Το Συνέδριο αυτό αποτελεί θεσμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων E.F.T.C. (European Federation Therapeutic Communities).
Στις 6 Φεβρουαρίου του 1981 εννέα προσωπικότητες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν τα καταστατικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια ζυμώσεων και προετοιμασίας του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.
Σήμερα η E.F.T.C. αριθμεί ως μέλη της 40 θεραπευτικές οργανώσεις από 25 ευρωπαϊκά κράτη. Τη χώρα μας εκπροσωπεί στην Ομοσπονδία το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.
Το ΚΕ.Θ.Ε.Α., κατά δύο χρόνια «νεότερο» σε ηλικία από την E.F.T.C., έγινε μέλος της το 1984 και ανέπτυξε πολύ γρήγορα ενεργό δράση στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας αυτής, της οποίας άλλωστε ένα από τα ιδρυτικά μέλη, ο Martien Kooyman από την Ολλανδία, προσέφερε σημαντική βοήθεια στα πρώτα βήματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α.
Σήμερα το ΚΕ.Θ.Ε.Α. συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων με δύο στελέχη του, τον Διευθυντή του Χαράλαμπο Πουλόπουλο, ο οποίος κατέχει τη θέση του ενός εκ των τριών αντιπροέδρων της Εκτελεστικής Επιτροπής, και την υπεύθυνη του τομέα Εκπαίδευσης Άννα Τσιμπουκλή. Ήδη το 1995 το ΚΕ.Θ.Ε.Α. οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της E.F.T.C.: «Ευρώπη Εναντίον της Κατάχρησης Ναρκωτικών».
Το Συνέδριο του Μαΐου είναι λοιπόν η δεύτερη Διεθνής Ευρωπαϊκή συνάντηση της E.F.T.C. που το ΚΕ.Θ.Ε.Α. οργανώνει στη χώρα μας.
Ο τίτλος του Συνεδρίου: Θεραπεία και Πρόληψη από τις Εξαρτήσεις
Ουσιών στην Ενωμένη Ευρώπη, Ομοιότητες και Διαφοροποιήσεις, σηματοδοτεί τους δύο κεντρικούς άξονες της επιστημονικής αυτής συνάντησης που, μαζί με την κοινωνική επανένταξη των πρώην χρηστών, αποτελούν το τρίπτυχο των αξόνων δράσης των θεραπευτικών κοινοτήτων.
Η συνάντηση του Ηρακλείου της Κρήτης το Μάιο θα αποτελέσει, χωρίς αμφιβολία, ένα επιστημονικό γεγονός μεγάλης σημασίας για τους ασχολούμενους με τα θέματα των εξαρτήσεων και αυτό από πολλές απόψεις.
Πρώτα απ’ όλα από το εύρος της θεματολογίας. Πενήντα επτά ενότητες θα αποτελέσουν αντικείμενο διερευνήσεων τις τρεισήμισι μέρες του Συνεδρίου. Οι θεματικές αυτές ενότητες αγκαλιάζουν τα προβλήματα των εξαρτήσεων και της αντιμετώπισής τους από όλες τις δυνατές πλευρές.
Οι θεματικές αυτές ενότητες θα παρουσιαστούν από 207 εισηγητές με τη μορφή: κυρίων εισηγήσεων, εισηγήσεων «στρογγυλής τραπέζης», «εργαστηρίων» και ελεύθερων ανακοινώσεων.
Ο καταιγισμός αυτός πληροφόρησης, διασταύρωσης εμπειριών και αντιπαράθεσης απόψεων, πάνω σε όλες σχεδόν τις πτυχές του προβλήματος των εξαρτήσεων, θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση τριάντα και πλέον πληροφοριακών πινάκων, οι οποίοι θα εκτίθενται στους χώρους του Συνεδρίου για όλη τη διάρκεια του, που έχουν ετοιμάσει ομάδες ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Ακόμα, οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία, σε ειδικές συνεδρίες που φέρουν το τίτλο: συνάντησε τους ειδικούς, να έρθουν σε επαφή με ορισμένους από τους διασημότερους ειδικούς του χώρου οι οποίοι θα πραγματευθούν θέματα όπως: Γονίδια και περιβάλλον στον αλκοολισμό. Η θεραπεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Εξαρτήσεις – πώς να προσθέσεις αξία και ευχαρίστηση στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Θεραπεία στις κοινότητες: Στοιχεία για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποθεραπείας.
Μια άλλη σημαντική διάσταση του Συνεδρίου είναι το γεγονός της ταυτόχρονης παρουσίας, εγνωσμένου και παγκοσμίου κύρους εισηγητών από τον ακαδημαϊκό χώρο, ταυτόχρονα με επαγγελματίες θεραπευτές και η διασταύρωση των γνώσεων και εμπειριών τους από τις μεταλλασσόμενες παραμέτρους των εξαρτήσεων και την ανάγκη ανάλογης προσαρμογής των μεθόδων αντιμετώπισής τους.
Ας σημειωθεί ακόμα η μεγάλη ευκαιρία που παρέχει το Συνέδριο αυτό στους Έλληνες ειδικούς να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως είναι το Συνέδριο της E.F.T.C., αλλά και για τους ξένους συναδέλφους τους να ανακαλύψουν τα μεγάλα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας από τις Θεραπευτικές Κοινότητες στην αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων.
Τέλος ας πιστώσουμε την οργάνωση του σημαντικού αυτού διεθνούς επιστημονικού γεγονότος στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. που καταβάλλει τόσα χρόνια συντονισμένες προσπάθειες για τη μεταφορά στη χώρα μας της διεθνούς τεχνογνωσίας, αλλά και την κατοχύρωση της διεθνούς παρουσίας της ελληνικής εμπειρίας στο χώρο των Εξαρτήσεων.
Ελπίζουμε ότι οι πεντακόσιοι και πλέον σύνεδροι που θα παρακολουθήσουν τη διεθνή αυτή επιστημονική συνάντηση, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επαγγελματίες του χώρου των εξαρτήσεων, φοιτητές, αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν το Συνέδριο, να φύγουν από αυτό έχοντας αποκομίσει πολύτιμη πληροφόρηση και γνώσεις.

Για τη Συντακτική Επιτροπή
Γεράσιμος Νοταράς