Γαλλία: το αλκοόλ σήμερα

 

Michel Craplet

Μετάφραση Γεωργία Χριστοφίλη

DOI: https://doi.org/10.57160/UDBR1687

Ιστορικά στοιχεία

Στη Γαλλία, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ δημιουργήθηκαν μέσα στο πολιτικό κλίμα που ακολούθησε την ήττα στον Γαλλο-Πρωσικό πόλεμο το 1870 και στα γεγονότα της Κομμούνας (La Cοmmune), του λαϊκού επαναστατικού κινήματος στο Παρίσι. Η αστική τάξη τότε τρόμαξε και θεώρησε την κατάσταση μέθης που επικρατούσε υπεύθυνη για τα προβλήματα και το ανατρεπτικό πνεύμα που επικρατούσε. Από αυτές τις υπερβολικές απόψεις, και παρά τη μακρόχρονη ιστορία ατομικών και κοινωνικών δεινών λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, η Γαλλία συχνά περιγραφόταν ως ‘η χώρα που οι ντόπιοι έπιναν, τραγουδούσαν και χόρευαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα’ [1].

Αν και η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα, η Γαλλία εξακολουθεί να είναι μια αγροτική χώρα (όπου οι πλουσιότεροι αγρότες επωφελούνται περισσότερο από τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) και τα καλλιεργημένα χωράφια, οι οπωρώνες και τα αμπέλια καλύπτουν το 35% της συνολικής έκτασης της χώρας. Για πολλούς παρατηρητές η Γαλλία εξακολουθεί να θυμίζει τον κήπο της Εδέμ πριν την πτώση, και η παραδοσιακή, κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ συχνά φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά σχετικά με τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε μια μεμονωμένη περίσταση, ένα πρότυπο συμπεριφοράς  που έχει αποδοκιμαστεί παγκοσμίως.

Πρότυπα συμπεριφορών κατανάλωσης αλκοόλ σε εθνικό επίπεδο

Η παραπάνω άποψη για την κατανάλωση αλκοόλ στη Γαλλία, θα πρέπει να επανεξεταστεί καθώς πολλές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί με τον εκσυγχρονισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση αλκοόλ στη Γαλλία έχει μειωθεί από 19 λίτρα καθαρού αλκοόλ το 1960 σε 10 λίτρα τα μεταγενέστερα χρόνια: αυτό σημαίνει μείωση μεγαλύτερη του 1% το χρόνο για το χρονικό διάστημα σαράντα ετών. Η κατανάλωση έχει μειωθεί ιδιαίτερα όσον αφορά στην ημερήσια κατανάλωση, και παρατηρείται μια μετακίνηση από τα παραδοσιακά ποτά (το ιδιαίτερα δημοφιλές κρασί) σε εκλεκτά κρασιά, διεθνείς μάρκες μπύρας και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Ο κύριος παράγοντας που θα εξηγούσε τη μείωση στη μέση κατανάλωση αλκοόλ είναι η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης με τη μετακίνηση από την επαρχία στις μεγαλουπόλεις και με την αλλαγή στον τρόπο κατανάλωσης: το αλκοόλ πλέον δεν καταναλώνεται σε κάθε γεύμα, κάθε μέρα. Καταναλώνεται έτσι λιγότερο αλκοόλ τις ώρες εργασίας και περισσότερο τις ώρες διασκέδασης. Όπως και στη βόρεια Ευρώπη, το αλκοόλ εμφανίζεται συχνότερα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και σε συναυλίες ροκ. Χρησιμοποιείται λιγότερο ως τροφή και περισσότερο ως ναρκωτική ουσία λόγω των ψυχοτρόπων αποτελεσμάτων που έχει. Για αυτούς τους λόγους, η κατανάλωση μειώθηκε ενώ παρατηρήθηκαν μεταβολές και στις συνέπειες από τη χρήση του. Οι νέοι άνθρωποι και οι κάτοικοι των πόλεων είναι οι πρωταγωνιστές σε αυτήν την αλλαγή, καθώς αρνούνται να ακολουθήσουν τις συνήθειες των γονιών και των παππούδων τους: αυτό μας οδηγεί να υποθέσουμε ότι θα δημιουργήσουν νέες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η κατανάλωση κάνναβης, ψυχοτρόπων ουσιών (ηρεμιστικών, και αντικαταθλιπτικών) καθώς και καπνού (ιδιαίτερα από τις γυναίκες) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Προβλήματα από τη χρήση αλκοόλ σε εθνικό επίπεδο

Ως αποτέλεσμα της μείωσης της μέσης κατανάλωσης αλκοόλ, παρατηρείται μια μείωση στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζονται με αυτό, ωστόσο με τις νέες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ παρατηρείται μια αύξηση στις κοινωνικές επιπτώσεις λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης σε μια μεμονωμένη περίσταση.

Το ποσοστό θνησιμότητας από χρόνιες σωματικές παθήσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ όπως είναι η κίρρωση του ήπατος, έχει μειωθεί από 15.000 θανάτους ετησίως το 1960 σε 10.000 σήμερα. Η μείωση των άλλων ιατρικών επιπλοκών (π.χ. παγκρεατίτιδα, πολυνευρίτιδα) οφείλεται επίσης στην αλλαγή στους τρόπους κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι συνέπειες στο κοινωνικό επίπεδο από τη μέθη και την εξάρτηση από το αλκοόλ. Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της μέσης κατανάλωσης συμπέραινε κανείς ότι ο αριθμός των εξαρτημένων θα έπρεπε να έχει μειωθεί. Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός ειδικών κέντρων αποτοξίνωσης που λειτουργούν σήμερα οφείλεται περισσότερο στην αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια –κυρίως από τις γυναίκες- και όχι στην αύξηση του προβλήματος, όπως αναφέρεται συνήθως από τον τύπο για να τραβήξει την προσοχή των αναγνωστών, συχνά με τη σύμφωνη γνώμη των παθολόγων που αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ωστόσο, λόγω της έξαρσης του φαινομένου της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε μια μεμονωμένη περίσταση, οι αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις συνεχίζουν να υπάρχουν. Αυτή την πολυπλοκότητα μπορούμε να την αναδείξουμε καλύτερα χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των οδικών ατυχημάτων. Τα οδικά ατυχήματα ήταν παλιά το εθνικό μελανό σημείο της Γαλλίας, η χώρα είχε πολύ μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από οδικά ατυχήματα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σήμερα ο αριθμός αυτών των ατυχημάτων έχει μειωθεί. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σωθεί 2.500 ζωές, αλλά η υπαιτιότητα του αλκοόλ παραμένει σταθερή: το ένα τρίτο των θανατηφόρων ατυχημάτων εξακολουθούν να σχετίζονται με το αλκοόλ. Στοιχεία για τις άλλες αρνητικές συνέπειες της μέθης λείπουν: όπως οι επιθέσεις, τα βίαια εγκλήματα, οι παιδικές κακοποιήσεις, καθώς και οι περιπτώσεις οικογενειακής βίας. Λόγω του κοινωνικού στιγματισμού που σχετίζεται με το αλκοόλ, πολλές κοινότητες και οικογένειες κρατούν κρυφά τέτοιου είδους προβλήματα. Τον Ιούλιο του 2003, ο γαλλικός τύπος, απέκρυψε το ρόλο που είχε το αλκοόλ στο θάνατο διάσημης γαλλίδας ηθοποιού, το ίδιο συνέβη το 1997 στην περίπτωση του μεθυσμένου οδηγού που οδήγησε στο θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Και πάλι μπορούμε να πούμε ότι περάσαμε από τη μία ουσία στην άλλη (κάνναβη και ηρεμιστικά) από τη μία βλάβη στην άλλη, από το ένα θύμα στο άλλο. Υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στον τρόπο κατανάλωσης αλκοόλ και στις συνέπειες από την κατανάλωση σε διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας.

Παροχή θεραπείας

Περίπου πενήντα χρόνια πριν, επικράτησε η πρωτοποριακή αντίληψη ότι οι αλκοολικοί θα έπρεπε να εισάγονται σε νοσοκομεία, αφενός μεν για να φανεί ότι ο αλκοολισμός είναι ασθένεια και αφετέρου για να μην τους παραπέμψουν σε ψυχιατρικές μονάδες.

Τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η προσωπικότητα του αλκοολικού (το «άτομο» από ψυχολογικής πλευράς) με τα ιατρικά του προβλήματα και τις κοινωνικές διαταραχές. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολυπλοκότητα πολλοί επιστήμονες που ασχολούνταν με τον αλκοολισμό εξακολουθούν με αυτή τη μέθοδο [2] –να ασχολούνται με όλες τις πτυχές του χαρακτήρα και της ζωής του ασθενούς, αν και συχνά εμφανίζονται διάφορες απλοποιημένες μέθοδοι που υπόσχονται θαύματα. Τέτοιες περιπτώσεις αποτέλεσαν η δισουλφιράμη, η ψυχανάλυση, οι ανταγωνιστές των οπιοειδών –ή οι άλλες ‘θαυματουργές’ ουσίες- καθώς και οι σύγχρονες γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες. Οι πρωτοπόροι, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσει κανείς την αποχή σε έναν μία κοινωνία εμποτισμένη στο αλκοόλ- δημιούργησαν συνεργασίες με ομάδες αυτό-βοήθειας με αλκοολικούς σε ανάρρωση. Εκτός από τους Ανώνυμους Αλκοολικούς, υπάρχουν πολλές εθνικές και τοπικές ομάδες στη Γαλλία (Καθαρή ζωή, Χρυσός Σταυρός, Κυανός Σταυρός) που χρησιμοποιούν τη μέθοδο των ομάδων της αυτό-βοήθειας και της υποστήριξης. Δεν υπάρχει κεντρική διοικητική δομή στην οργάνωση των υπηρεσιών που προτείνονται από πολλούς φορείς.

  • Τα κέντρα εξωτερικής παρακολούθησης –προς το παρόν ονομάζονται Κέντρα βοηθητικής φροντίδας για τον αλκοολισμό- CCAA- τα οποία δημιουργήθηκαν το χρονικό διάστημα από το 1970 έως το 1990. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 220 εξειδικευμένα κέντρα, στα οποία η φροντίδα παρέχεται δωρεάν για τον ασθενή.
  • Η ενδονοσοκομειακή φροντίδα μπορεί να παρέχεται σε γενικά νοσοκομεία (εξειδικευμένες μονάδες για τον αλκοολισμό), σε ψυχιατρικές πτέρυγες και σε ιδιωτικές κλινικές.

Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες και τα ιδρύματα έχουν μακρόχρονη εμπειρία στη θεραπεία. Στηρίζουν την ολοκληρωμένη τους προσέγγιση στο βιο-ψυχοκοινωνικό μοντέλο για όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Καθώς δεν υπήρχαν άλλοι επαγγελματίες φροντίδας, έπρεπε να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ μόνοι τους, από τη μέθη μέχρι τις ιατρικές συνέπειες από την κατάχρηση αλκοόλ και την εξάρτηση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γενικοί θεραπευτές συμπεριφέρονταν σαν τους απλούς πολίτες, ταλαντεύονταν ανάμεσα σε συναισθήματα ανικανότητας, αμφιβολίας και απόρριψης όσον αφορά στα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ελπίζουμε να αλλάξουν τα πράγματα με την εκπαίδευση των γενικών γιατρών, από το πρόγραμμα του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) για παράδειγμα το: «Λιγότερο είναι Καλύτερα» (Less is Better, Bοire mοins c’est mieux, στα αγγλικά και γαλλικά αντίστοιχα), αλλά και με την εξάπλωση των προγραμμάτων βραχύχρονης παρέμβασης για άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Πολιτικές πρόληψης

Οι πρωτοπόροι στο χώρο της πρόληψης από καιρό διέβλεπαν την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Οδηγήθηκαν σε αυτή τη διευρυμένη αντίληψη λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα τις συνηθισμένες ιατρικές συνέπειες από την κατανάλωση κρασιού για αναψυχή, η οποία συναντάται σε όλες τις Μεσογειακές χώρες καθώς και τις κοινωνικές συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε μια μεμονωμένη περίσταση φαινόμενο που συναντάται στις βοριοευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η σφαιρική προσέγγιση έχει αναζητηθεί από πολύ λίγους ειδικούς και από μη κυβερνητικούς οργανισμούς οι οποίοι δεν δεσμεύονται από τις συνέπειες που έχει η πρόληψη της χρήσης αλκοόλ στην προώθηση της αγοράς. Με έναν τρόπο ιδιαίτερα χαρακτηριστικό στους Λατίνους, και ακολουθώντας μεθόδους στρουθοκαμηλισμού (για να μην αντιμετωπίσω το πρόβλημα κρύβω το κεφάλι μου στην άμμο και έτσι δεν βλέπω ότι υπάρχει), αυτή η οικονομική πραγματικότητα εξηγεί γιατί είναι δύσκολη η εφαρμογή των μεθόδων πρόληψης στη Γαλλία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πολιτικές ελέγχου.

Περιορισμοί στη διαθεσιμότητα του αλκοόλ

Ευτυχώς, τη δεκαετία του 1950, ψηφίστηκαν ορισμένοι νόμοι σχετικά με τις άδειες πώλησης αλκοόλ, οι οποίοι δρουν προληπτικά στο άνοιγμα καταστημάτων σε κάποιες περιοχές, όπως κοντά σε σχολεία, ενώ ορίζουν ένα μέγιστο αριθμό καταστημάτων λιανικής πώλησης αλκοολούχων ποτών στις νέες αστικές περιοχές. Ο αριθμός των καταστημάτων με άδεια πώλησης αλκοόλ μειώθηκε από 250.000 το 1960 σε 170.000 σήμερα, ενώ το ωράριο πώλησης αλκοόλ καθορίζεται από τις τοπικές αρχές. Οι περιορισμοί ωστόσο δεν αφορούν συγκεκριμένα στο αλκοόλ αλλά στο είδος του καταστήματος. Η πώληση αλκοόλ από αυτόματα μηχανήματα πώλησης απαγορεύεται, δυστυχώς όμως επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ από τα βενζινάδικα κατά τη διάρκεια της ημέρας (6 πμ έως 10 μμ). Σύμφωνα με τον Νομικό πλαίσιο για τη Δημόσια Υγεία (Cοde de la Santé Publique) απαγορεύεται η είσοδος σε μπαρ σε όλους τους ανήλικους κάτω των 16 ετών εκτός εάν συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο. Η αγορά αλκοολούχων ποτών απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 18 ετών, ενώ η πώληση κρασιού και μπύρας απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 16 ετών, αποκλειστικά για κατανάλωση εκτός του χώρου πώλησης. Αν και το όριο ηλικίας τηρείται αρκετά καλά για την κατανάλωση εντός του χώρου αγοράς, ωστόσο δεν τηρείται το ίδιο καλά για την κατανάλωση εκτός του χώρου αγοράς.

Η φορολογία έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ως μέσο πρόληψης. Εάν συγκριθεί ο Δείκτης Τιμών Κατανάλωσης (Cοnsumer Price Index), γίνεται σαφές, ότι η πραγματική τιμή του φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά έχει μειωθεί ή σταθεροποιηθεί από το 1970 έως το 2000. Παράλληλα, ο δείκτης της πραγματικής τιμής των αλκοολούχων ποτών στη Γαλλία έχει σταθεροποιηθεί ή μειωθεί κατά κάποιες ποσοστιαίες μονάδες [3].

Διαφήμιση

Αυτή είναι η πιο επιτυχημένη πολιτική για το αλκοόλ στη Γαλλία, όπου ψηφίστηκε ένας Νόμος το 1991, όπου περιορίζει τη διαφήμιση του αλκοόλ (lοi Eνin [4]). Αυτός ο νόμος είναι πολύ αυστηρός για μια χώρα με τόσο χαλαρό έλεγχο για το αλκοόλ. Ο Νόμος αυτός απαγορεύει τη διαφήμιση αλκοόλ στην τηλεόραση και ελέγχει το μήνυμα στις περιπτώσεις που δοθεί άδεια διαφήμισης στο ραδιόφωνο, στον τύπο ή σε αφίσες. Οι διαφημιστές επιτρέπεται να εμφανίσουν μόνο το προϊόν που προωθούν, ενώ δεν επιτρέπεται να προβληθούν καθόλου άτομα που κάνουν κατανάλωση αλκοόλ. Από το 1991, πολλές διαφημίσεις που παραβίασαν το συγκεκριμένο νόμο καταδικάστηκαν από τα γαλλικά δικαστήρια. Συνεπώς παρατηρήθηκε μια μεγάλη αλλαγή στις διαφημίσεις αλκοόλ, ο νόμος αυτός άλλαξε τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στις διαφημίσεις και έτσι περιόρισε το σαγηνευτικό στοιχείο. Φυσικά, ο νόμος αυτός έχει δεχθεί πολλές κριτικές και επιθέσεις, ωστόσο κατάφερε να αντισταθεί στην πίεση που υπέστη από τον Anheuser Bush, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Γαλλία το 1998. Επίσης, το 2004 η ισχύς του Νόμου απειλήθηκε από το λόμπι των παραγωγών κρασιού. Χάρη στους σθεναρούς αγώνες των ειδικών στο χώρο της δημόσιας υγείας, τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν μόνο μερικές μικρές τροποποιήσεις από τη γαλλική βουλή και έτσι ο Νόμος αυτός εξακολουθεί να είναι ένας από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Με την τροποποίηση αυτή επιτράπηκε να γίνεται κάποια στα αντικειμενικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, (συμπεριλαμβανομένων του χρώματος, της μυρωδιάς, της γεύσης). Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε το 2004 (C-262/02) ότι ο Νόμος αυτός έρχεται σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και σε αναλογία με τους στόχους του.

Οδική ασφάλεια

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί αδίκημα από το 1959. Το επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα (BAC) μειώθηκε από το 1,2 στο 0,8 για να φτάσει σήμερα στο 0,5. Ο τυχαίος έλεγχος της αναπνοής έχει νομική ισχύ από το 1978. Από το 2003, ο νόμος εφαρμόζεται πιο αυστηρά, οι έλεγχοι είναι πιο συχνοί και οι ποινές πιο αυστηρές. Έτσι οι παραβάτες εκτός από το πρόστιμο και τη φυλάκιση έχουν να αντιμετωπίσουν, την αναστολή του διπλώματός τους για χρονικό διάστημα ενός έως τριών χρόνων, και μετά το πέρας αυτού του διαστήματος μπορεί ζητηθεί η έκδοση νέου διπλώματος κατόπιν ιατρικής εξέτασης. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ειδικός για τη δημόσια υγεία και την οδική ασφάλεια καθηγητής C. Gοt, «υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές στην ποιότητα των προληπτικών και αποτρεπτικών ελέγχων (στις διάφορες περιοχές της χώρας) [5].

Εκπαίδευση

Στη Γαλλία όπως και σε άλλες μεσογειακές χώρες δίνεται έμφαση σε στρατηγικές ενημέρωσης και πειθούς. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται καμπάνιες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από επίσημα όργανα του Εθνικού Ινστιτούτου Πρόληψης και Ενημέρωσης για την Υγεία (INPES). Αυτές οι καμπάνιες για να είναι πραγματικά επιτυχημένες πρέπει να υποστηρίζονται από τοπικά προγράμματα. Ένα σημαντικό μέρος από αυτή τη βασική δουλειά πρόληψης πραγματοποιείται με μικρή οικονομική υποστήριξη, από τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά (ANPAA), ένα μη-κυβερνητικό οργανισμό που ιδρύθηκε το δέκατο ένατο αιώνα. Η έλλειψη υποστήριξης από τους κρατικούς φορείς ωστόσο αφήνει περιθώρια δράσης ΄στους παραγωγούς αλκοόλ, οι οποίοι οργανώνουν καμπάνιες –για την οδική ασφάλεια για παράδειγμα, υποστηρίζοντας την ιδέα του ‘προκαθορισμένου οδηγού’. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών δεν αξιολογείται: ενώ διαδίδουν πληροφορίες για τη μείωση της βλάβης, οι οποίες συχνά δεν συμβαδίζουν με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση πρόληψης.

Ερευνητική βάση

Το 1979, ο Πιερ Φουκέτ, ίδρυσε τη Γαλλική Εταιρεία για τον Αλκοολισμό [6], με στόχο να αναπτύξει την επικοινωνία μεταξύ των μελών και των οργανισμών διαφορετικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με το ζήτημα της χρήσης αλκοόλ. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η επιστημονική κοινότητα έχει συγκεντρώσει μεγάλη κλινική εμπειρία δημοσιεύοντας άρθρα συνεδρίων και εγχειρίδια με πρακτικές οδηγίες [7,8].

Πολλοί τομείς παραμένουν υποανάπτυκτοι στη Γαλλία, όπως είναι ο χώρος των κοινωνικών και βιοϊατρικών μελετών. Παρατηρώντας την έλλειψη ενδιαφέροντος των κρατικών επιστημονικών εργαστηρίων για τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, κατανοούμε για ποιο λόγο οι κοινωνιολόγοι και οι βιολόγοι στρέφονται για τη χρηματοδότηση των μελετών τους στην βιομηχανία αλκοόλ. Ωστόσο οι ερευνητές αυτοί δεν έρχονται αντιμέτωποι στη δουλειά τους με ανθρώπους που υποφέρουν από τις ανήθικες προσπάθειες των παραγωγών να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα και την κατανάλωση του αλκοόλ.

Ευαισθητοποίηση σε σχέση με το πρόβλημα του αλκοόλ σε επίπεδο επαγγελματιών, κράτους και πολιτικής

Η Γαλλία χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1950 για να φτάσει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης δημόσιας πολιτικής για το αλκοόλ, η οποία ενισχύεται από μια διυπουργική επιτροπή που είναι υπόλογη στον Πρωθυπουργό, την Ανώτατη Επιτροπή Μελετών και Ενημέρωσης για τον Αλκοολισμό (Haut Cοmite d’Etudes et d’Infοrmatiοn sur l’Alcοοlisme). Η κίνηση αυτή ξεκίνησε από ένα γενναίο πολιτικό, της αριστερής πτέρυγας, τον Pierre Mendès-France, το 1954, και συνεχίστηκε από τον δεξιό Michel Debré, το 1959. Την ίδια περίοδο ο δημογράφος Sully Ledermann δημοσίευσε μια μελέτη που οδήγησε σε ένα γενικό μοντέλο κατανάλωσης αλκοόλ. Ωστόσο, οι προτάσεις πολιτικής του Ledermann εφαρμόστηκαν μόνο στη βόρεια Ευρώπη και έγιναν γνωστές στη Γαλλία μέσα από τις δημοσιεύσεις σε αυτές τις περιοχές. Κανείς δεν είναι προφήτης στη δική του χώρα. Η Ανώτατη Επιτροπή Μελετών και Ενημέρωσης για τον Αλκοολισμό έχασε την εύνοια του Πρωθυπουργού στη δεκαετία του 1980 και οι αρμοδιότητές της περιορίστηκαν. Σημαντικές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα, μέσα στη δεκαετία του 1990, όπου οι πολιτικοί επέτρεψαν επιτέλους στους ειδικούς να ορίσουν νέα πολιτική για την υγεία, σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ βρήκαν τη θέση που τους αρμόζει μεταξύ των υπόλοιπων εξαρτήσεων. Η Διυπουργική Επιτροπή για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και της Τοξικοεξάρτησης (Missiοn Interministerielle de Lutte cοntre la Drοgue et la Tοxicοmanie), είναι ένας φορέας που επίσης είναι υπόλογος στον Πρωθυπουργό, και από τον οποίο ζητήθηκε να προσθέσει στο πρόγραμμά της επιτροπής το αλκοόλ, τον καπνό και τις ψυχότροπες ουσίες (Τριετές Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Τοξικοεξάρτησης και την Πρόληψη των Εξαρτήσεων). Δυστυχώς, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ ευνοείται από τη νέα πολιτική πλειοψηφία, που εξελέγη το 2002, η οποία κάνει αναφορές στη γαλλική παράδοση και την ‘τέχνη του ευ ζειν’, (art de νiνre) συνδέοντάς την πάντα με τη χρήση αλκοόλ. Η νέα δεξιά πτέρυγα του κοινοβουλίου, τονίζει το πρόβλημα από τη χρήση παράνομων ουσιών, και εναποθέτει τις ελπίδες της περισσότερο στην καταστολή παρά στην ενημέρωση αμελώντας και πάλι το πρόβλημα του αλκοόλ. Χωρίς έντονη πολιτική κινητοποίηση, η συνεργασία των διαφόρων κρατικών και ιδιωτικών φορέων είναι συχνά δύσκολη.

Η αμφιθυμία των γαλλικών αρχών μπορεί να ερμηνευθεί καλύτερα μέσα από τα οικονομικά στοιχεία, καθώς η παραγωγή και η πώληση του αλκοόλ αποτελεί το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Όμως η ανευθυνότητα αυτής της στάσης είναι σαφής σε μια χώρα όπου το ιατρικο-κοινωνικό κόστος από τις συνέπειες της κατάχρησης αλκοόλ υπολογίζεται στα 1,2 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως [9].

Συμπέρασμα

Ο Thοmas Babοr έγραψε πρόσφατα ότι «αναφορικά με το πρόβλημα του αλκοόλ, η Γαλλία διατηρεί μια ενδιαφέρουσα θέση στη μέση της Ευρώπης. Οι γάλλοι πίνουν πολλά διαφορετικά αλκοολούχα ποτά, ενώ παράλληλα πειραματίζονται και με διαφορετικές συνήθειες συμπεριφοράς στη χρήση αλκοόλ, γεγονός που οδηγεί σε πολλά προβλήματα. Δημιουργεί αμφιθυμία ανάμεσα στις διαφορετικές αντιδράσεις: ανάμεσα δηλαδή στις πολιτικές για τον έλεγχο του αλκοόλ και τη μείωση της διάθεσής του- όπως στον αγγλοσαξωνικό κόσμο- και την ενημέρωση για την υγεία και τον περιορισμό της ζήτησης, όπως στις μεσογειακές χώρες. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ ότι οι εμπειρίες των Γάλλων πρέπει να γίνουν ευρέως γνωστές» [10]. Σύμφωνα με αυτή τη συμβουλή, λοιπόν οι Γάλλοι ειδικοί για τον αλκοολισμό και τις εξαρτήσεις, όπως αυτοαποκαλούνται- θα μπορούσαν να συμβάλουν βοηθώντας την ανθρωπότητα με αυτό το συνεχιζόμενο πρόβλημα: πώς να ζει κανείς, έχοντας συνείδηση της θνητής του ύπαρξης, συχνά αντιμετωπίζοντας άσχημες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς να καταφεύγει στη λήψη επικίνδυνων τοξικών ουσιών.

Διεύθυνση αλληλογραφίας:

Michel Craplet

Assοciatiοn Natiοnale de Preνentiοn en Alcοοlοgie et Addictοlοgie

20, rue Saint Fiacre

Paris 75002

France

e-mail : mcraplet@anpa.assο.fr

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  •  Craplet, M. (2001) Alcοhοl prοblems: is there a specifically French νiew? Addictiο 96, 805-807.
  • Craplet, M. (2005) A cοnsοmmer aνec mοdératiο Paris: Οdile Jacοb.
  • Οsterberg, E. & Karlssοn, T. (2002) Alcοhοl Pοlicies in EU member states and Nοrway, 182. Helsinki: Stakes.
  • Rigaud, A. & Craplet, M. (2004) The lοi Eνin, a French exceptiοn. The Glοbe. 1-2, p. 33-36.
  • Gοt, C. (2004) Alcοhοl and traffic safety: France, United Kingdοm, Italy. Paris: Fοcus.
  • Fοuquet, P. (1988) Jοurnal interνiew 17—Cοnνersatiοn with Pierre Fοuquet. British Jοurnal οf Addictiοn, 83, 7-10.
  • Sοciété Française d’Alcοοlοgie(1999) Οbjectifs, indicatiοns et mοdalités du seνrage du patient alcοοlοdépendant [Οbjectiνes, indicatiοns and mοdalities οf withdrawal in alcοhοl dependant patients]. Alcοοlοgie, 21 (suppl2).
  • Sοciété Française d’AlcοοIοgie (2001) Mοdalités de l’accοmpagnement du sujet alcοοlοdépendant après un seνrage [Mοdalities οf suppοrtiνe care after withdrawal in alcοhοl-dependant subjects], Alcοοlοgie et Addictοlοgie, 23, (suppl 2).
  • Fenοgliο, P., Parel, Ν. & Kοpp, P. (2003) The sοcial cοsts οf alcοhοl, tοbaccο and illicit drugs in France, 1997. Eurοpean Addictiοn Research, 9, 18-28.
  • Craplet, M. (2004) L’Eurοpe, manque de sοuffle οu ονerdοse d’alcοοl? [Eurοpean Uniοn, lοss οf spirit οr alcοhοl ονerdοse?]. Addictiοns, 8, 13. [ANPAA magazine].