Μια από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο της κοινωνικής ψυχιατρικής είναι ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο οποίος διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ενώσεως, Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων και της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, αφοσιώθηκε στην αποασυλοποίηση και κοινωνική ένταξη των χρόνιων ψυχικά ασθενών.
Με την αφορμή της δημιουργίας των επτά ψυχοδιαγνωστικών κέντρων του ΚΕΘΕΑ τα οποία απευθύνονται σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών οι οποίοι βιώνουν παράλληλα σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας και με γνώμονα τον συνεχή στόχο της κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων, το περιοδικό Εξαρτήσεις ζήτησε από τον Καθηγητή Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο να μιλήσει για τα κοινά και τις σχέσεις των δυο συστημάτων, δηλαδή των προγραμμάτων απεξάρτησης και των προγραμμάτων κοινωνικής ψυχιατρικής.
Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Αντίθετα σχετίζεται με την περίοδο της κρίσης και αποδιοργάνωσης των κοινωνικών δομών της χώρας μας και την συνεχώς αυξανόμενη τάση να υιοθετηθούν λανθασμένες πρακτικές που εγκαταλείφθηκαν στο παρελθόν και οδηγούν την απεξάρτηση και την κοινωνική ψυχιατρική στο περιθώριο, καλλιεργώντας το έδαφος για το διαχωρισμό, τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.
Σε αυτήν την περίοδο η αναφορά στο έργο του Καθηγητή Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου λειτουργεί τουλάχιστον ως υπενθύμιση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στην κοινωνική ένταξη, στην εργασία και στην εκπαίδευση.
Για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου του Καθηγητή, επιλέξαμε να συνδυάσουμε τις ερωτήσεις που τέθηκαν από το περιοδικό με την ομιλία του Αν/τη Καθηγητή Κοινωνικής Εργασίας Χαράλαμπου Πουλόπουλου, η οποία έγινε στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης για τον Καθηγητή Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο στον Πολυχώρο του Συλλόγου ‘Αρδηττός’ στο Μετς.
Παράλληλα, σε αυτό το τεύχος του περιοδικού φιλοξενούμε ιδιαίτερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών όπως αυτό της ψυχικής υγείας αλλά και της διεμφυλικότητας και παράλληλα αναδεικνύουμε μια μελέτη που αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απεξάρτησης.
Οι αναφορές στα παραπάνω θέματα ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν σε έναν γόνιμο επιστημονικό διάλογο για την υιοθέτηση πολιτικών κοινωνικής και εργασιακής ένταξης έναντι των προκαταλήψεων που οδηγούν στα φαινόμενα του αποκλεισμού, της περιθωριοποίησης και της ανεργίας.
Άννα Τσιμπουκλή,
Αν/ρια Διευθύντρια Έκδοσης